Skip to main content

Kosár

BERCI, BALATON, NAGYBEREK – ORSZÁGOS SAJTÓBEMUTATÓ LEGÚJABB MESEKÖNYVÜNKRŐL


A Kispöfögők mesekönyv-sorozat 4. kötete a Balatonfenyves Gazdasági Vasúton játszódik

A Balaton déli partjának kevésbé ismert térségét és élővilágát mutatja be a Kispöfögők mesekönyv-sorozat legújabb kötete, a „Berci és a balatonfenyvesi kisvasút”. 2022. május 20-án a Balatonfenyves Gazdasági Vasút végállomásán élményutazással egybekötött sajtótájékoztatót tartottunk. A írónkon és illusztrátorunkon kívül Keresztes Péter a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Biber Anett a MÁV Zrt. szóvivője, és Sitku Erzsébet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa mutatta be a kötetet.

2022.05.20. Országos sajtóbemutató, Balatonfenyves - Fotó: Csontos Péter

A Nagyberek bővelkedik nyári kalandokban, főleg, ha a balatonfenyvesi kisvasút mozdonyai és a környék növény- és állatvilágának tagjai gondoskodnak róla. Berci, az Mk-48-as, valamint Izom és Pacsirta, a két C50-es mozdony, ha kell, tüzet oltanak, védve a különleges tájat, ha kell, egy kis északi pocoknak segítenek, hogy Tihanyba tudjon utazni az ürgeesküvőre. A ma is közforgalmú Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton szolgálatot teljesítő mozdonyok teljes összhangban élnek a környék növény- és állatvilágával és természetvédelmi szemléletükből jócskán át tudnak adni a mesékkel megismerkedő gyermekeknek is. A sorozat nem titkolt célja, hogy a történetek elolvasása után a család együtt kiránduljon a kisvasutak nyomvonalai mellett található csodálatos hazai tájakon.

Keresztes Péter vezérigazgató, MÁV-START Zrt. - Fotó: Csontos Péter

 Kalandok és ismeretterjesztés

A valóságban is szolgálatot teljesítő nagyon kedves mozdonykarakterek a mesék segítségével átélhetővé varázsolják nemcsak a kisvasutak különleges hangulatát, hanem a Nagyberek tájegység élővilágának sokszínűségét is. A mesekönyv-sorozat legújabb kötetében is tudatosan kap nagy hangsúlyt a szemléletformálás, hiszen a gyermekek a szórakoztató történetek megismerésekor játszva sajátíthatják el a természetvédelem alapjait. A kiadvány törekszik arra, hogy a Balaton egy szerves tájként is megjelenjen, ezért a második mese igazi utazási történet, amelyben Balatonfenyvestől egészen a tihanyi ürgekolóniáig vezet a kis- és nagyvasúttal megtett út. A meséket az előzékoldalakon a gyermekek számára is jól érthető, látványos nyomvonaltérkép és további érdekességeket bemutató „minilexikon” is kiegészíti.

Biber Anett szóvivő. MÁV Zrt. - Fotó: Csontos Péter

A könyvet vasútszakmai szempontból a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt., az élővilágot bemutató részek kapcsán pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság támogatta, így a kötetben megjelenő információk szakértői egyeztetés után váltak a tartalom részévé.

 Sitku Erzsébet munkatárs,  Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság  - Fotó: Csontos Péter

A sorozat szellemisége – élménypedagógiai program

A „Kispöfögők” mesekönyv-sorozat a hazai kisvasutak különleges világán keresztül jeleníti meg Magyarország sokszor rejtett, kevésbé ismert csodáit. A sorozat tudatosan vállalja fel a természeti szemléletformálást, az ismeretterjesztést és a hazai természeti, turisztikai, kulturális értékek bemutatását. A mesekönyvek holisztikus szemléletével, a műveltségterületek párhuzamos koncentráció útján történő feldolgozásával a kooperatív tanítás-tanulást, vagy éppen a projektmódszert is támogatni tudja. A mesekönyvekre egyedi élménypedagógiai program épül, amely segítségével a 4-10 éves korosztály, vagyis az óvodások és az alsó tagozatos általános iskolások számára a kiadó speciális foglalkozásokon, tanórákon mutatja be hazánk növény- és állatvilágát.

 Csohány Domitilla író - Fotó: Csontos Péter

 Útikalauz gyermekeknek

A sorozat kötetei egy-egy régió gyermek-útikönyveiként is használhatók, amelyek könnyen megbújhatnak a kicsik hátizsákjaiban. Magyarország csodálatos tájai, természeti értékei vagy éppen épített öröksége – a szerethető kisvasúti világon keresztül – felkelthetik a kisgyermekek érdeklődését, akik így jelentősen befolyásolhatják a család kirándulási, üdülési célpontjait. A kiadó azt reméli, hogy mindez támogathatja hazánk jobb megismerését.

 IMG 1796 másolata

Kiterjesztett meseélmény

A kiadó fontosnak tartja, hogy a gyermekek újra és újra át tudják élni a mesekönyv történeteit, sőt annak örülne, ha továbbgondolnák a meséket. Az igazán különleges meseélményt a kicsik természetesen a kisvasutak helyszínein élhetik át leginkább, a valóságban is találkozva a mese szereplőivel, fontos részleteivel. Ezért a kiadó arra buzdítja a szülőket, pedagógusokat, hogy adjanak lehetőséget a gyermekeknek a helyszínen átélni, továbbgondolni a meséket. A kiterjesztett meseélmény megtapasztalásához komplett és fontos segítség lehet a www.kispofogok oldalon található sok-sok további információ, amellyel kibővíthetők, újjávarázsolhatók, továbbgondolhatók az alapmesék.

 Győri Zsolt illusztrátor, Csohány Domitilla író - Fotó: Csontos Péter

A szerzők

Az olvasmányos, izgalmas, nyelvhasználatában nem mindent leegyszerűsítő, mégis a korosztály számára jól befogadható történeteket tartalmazó mesekönyvek írója Csohány Domitilla. Az egyedi és nagyon szerethető karaktereket, valamint a csodálatos színharmóniában pompázó képeket Győri Zsolt alkotta meg. A kiadvány illusztrátora álmodta meg a tipográfiát és a könyv arculatát is.

 Berci és a balatonfenyvesi kisvasút - Fotó: Csontos Péter

Copyright © 2018 Beszédírók Kft. Minden jog fenntartva!