Skip to main content

Kosár

Érdekességek


Kiterjesztett meseélmény

A Kispöfögők kedves történeteiből megismerhetitek hazánk erdeit, a helyi növény- és állatvilágot, valamint rengeteg olyan helyszínt és látnivalót, ami biztos, hogy az óvodásoktól a nagyszülőkig mindenkit elvarázsol. A könyvsorozat és ez a weboldal azonban nem csak mesék gyűjteménye, jóval több annál.

Az óvodások és kisiskolások útikalauza!

Sőt még több: egy lehetőség! Egy különleges lehetőség arra, hogy tovább álmodjátok, szőjétek, írjátok a történeteket. Látogassátok meg a mesék főszereplőit és helyszíneit, éljétek át újra vagy akár változtassátok meg a történeteket. Mi ezt nevezzük kiterjesztett meseélménynek! Ennek az izgalmas hangulatnak a megtalálásához segítségképpen itt és most sok-sok érdekességet olvashattok.

A mesék írója abban hisz, hogy kisgyermekkorban a legfontosabb az együtt töltött idő. Ennek egyik legjobb és legértékesebb módja pedig a közös olvasás és a természet felfedezése, nagy barangolások közben, a jó levegőn.

A Kispöfögők történetei ennek szellemében készültek, de minden azért mégsem fért bele a könyvekbe. Viszont ha felkerekedik a család, hogy igaziból is utazzon Mikivel, Ottó bácsival vagy éppen Rezét gőzössel, vonatozás közben is sok újabb történetet mesélhettek a gyerekeknek az alábbiak felhasználásával.

Vasútüzem

Mitől kisvasút a kisvasút?
Természetesen a méretétől, pontosabban a keskeny nyomtávtól. Három nyomtávszélesség ismert: a normál nyomtávolság a klasszikus nagyvasút, vagyis nálunk a MÁV, itt a két sín közötti távolság 1435 mm. A világon ez a legelterjedtebb nyomtávolság, anno Stephenson is erre a méretre fejlesztette ki a gőzmozdonyt. A kisebb forgalmú vonalakra, ipari, erdei vagy turisztikai célokra hazánkban keskeny nyomközű vonalakat építettek. Az erdei sínpályák többségének szélessége 760 mm, ezért hívjuk legtöbbször kisvasútnak az erdei vasútvonalakat. Ezen kívül pedig néhány országban a széles nyomtáv terjedt el, ami 1524-1676 mm közötti távolságot jelent.

Lillafüredi kisvasút

Lillafüredi Ökoturisztikai Központ
Lillafüred állomáson Ökoturisztikai Központ is működik, ahol a kiállításokon megismerhetjük a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) történetét, a Bükk-hegység természeti és kulturális értékeit, valamint a 14 hazai erdei vasutat egy-egy tablón keresztül. A bemutató mellett ráadásul egy mozdonyszimulátort is ki lehet próbálni. A LÁEV volt ugyanis az első hazai kisvasút, ahol virtuálisan is végig lehetett menni. Sőt, nemcsak a meglévő szakaszokon lehetünk mi magunk a mozdonyvezetők, hanem az összes felszámolt szárnyvonalon, a meg nem épült Tardonai vonalon és a képzeletbeli Miskolc-Dorottya utca – Diósgyőri vár vonalakon is.

Gemenci kisvasút

Duna

Hazánk legnagyobb, Európa második leghosszabb folyója. Németországban, a Fekete-erdőben ered és 10 országon áthaladva folyik bele Romániában a Fekete-tengerbe. Rengeteg mellék- és holtággal rendelkezik, illetve sok szigetet is közrefog. A kb. 200 évvel ezelőtti folyószabályozáskor hazánk alsó szakaszán egy különleges, mára világhírű terület jött létre, a gemenci ártéri erdő, amely Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdeje. A Dunának, pontosabban a rendszeres áradásoknak köszönhető az, hogy a terület érintetlen és háborítatlan maradhatott, és ezért alakulhatott ki ezen a tájon egy egyedülálló növény- és állatvilág.

Copyright © 2018 Beszédírók Kft. Minden jog fenntartva!