Skip to main content

Kosár

Csohány Domitilla – író


„Gyerekkoromban szinte minden hétvégét az erdőben töltöttünk a szüleimmel – kirándultunk. Imádtam minden illatát, színét, lakóját. Összefogdostam fűt-fát-békát, és mindent, ami hagyta magát. Kisiskolásként már állat- és növényhatározóval a kezemben fedeztem fel a szemem előtt játszadozó természetet. És továbbra is összefogdostam mindent, amit lehetett, sziklán, patakban, üregekben. Könnyű dolgom volt, hiszen közvetlenül az erdő mellett laktunk. A másik meghatározó gyerekkori élményem az ablakom alatt zakatoló kisvonat volt, ami ha odaért, mindig dudált.


Én pedig szaladtam mellette, utaztam vele, amennyit csak lehetett – mint egy mesében. Pedig így volt. A város, ahol születtem, Miskolc. Az erdő, ahol kirándultunk, a Bükk. A hely, ahol pedig felnőttem, Felső-Majláth. Azóta már felfedeztem a többi erdei kispöfögőt is, de amikor megszületett bennem ennek a különleges mesevilágnak a gondolata, nem is volt kérdés, hogy melyik kisvasúttal kezdem a könyvsorozatot…

De igazából nem a sorrend számít, hanem az, hogy kisvonatozni mesés!

Az írás szintén mindig fontos volt számomra, gyakorlatilag mióta megtanultam formázni a betűket, írok. Kezdetben iskolaújságot, később sok más újságot. Szegeden végeztem német tanár és művelődésszervező (média) szakon. Dolgoztam televízióknál és újságoknál, majd sokáig nagyvállalati kommunikációval foglalkoztam, többek között a nagyvasútnál, a MÁV-nál.

A hivatalos kifejezés gyakorlatilag azt takarja, hogy írtam, mindenféle műfajban, s írok a mai napig is – főleg könyvet, beszédet, újságot. A munka mellett pedig ugyanúgy jelen van az életemben a kirándulás, az erdőjárás, mint régen. A természetet ma is ugyanúgy csodálom, mint gyerekként és felnőtt fejjel is ugyanolyan örömmel kisvonatozok, mint bármelyik óvodás vagy iskolás. Hiszem azt, hogy egy ilyen kirándulás a legjobb programok egyike egy család számára. Mert az erdei kalandok nemcsak közös élményeket és felejthetetlen emlékeket nyújtanak, hanem olyan maradandó értékeket adnak, amely során gyermekeink gazdagabbak és boldogabbak lesznek.”

Sajtófotók

1
2
3
4
5

Fotó: Toroczkai Zsolt

Sajtófotók letöltése

Copyright © 2018 Beszédírók Kft. Minden jog fenntartva!